Produkty
{{product.title}} {{(product.price | customCurrency)}}
Kategorie
{{(basket.prices.totalPrice | customCurrency)}}{{getBasketItemCount(basket.items)}}
{{basketItem.product.title}}
{{basketItem.quantity}}x {{basketItem.product.title}}
{{ $index > 0 ? ', ' : '' }}{{ isColorParameter(parameter) ? getColorText(parameter) : '' }}{{ !isColorParameter(parameter) ? parameter : '' }}
{{(getProductPrice(basketItem) | customCurrency)}}
{{additiveServiceWithPrice.name}}
{{(additiveServiceWithPrice.price | customCurrency)}}
{{basket.coupon.name}}
-{{(basket.prices.totalDiscountPrice | customCurrency)}}

Jak se efektivně vypořádat s rýmou a ucpaným nosem: Naše cesta k volnému dýchání

ryma2.png

Rýma: to slovo zní nevinně, ale každý z nás, kdo ji měl, ví, jak dokáže zkomplikovat život. Podle některých neoficiálních zdrojů dokonce postihuje tato nepříjemnost zejména mužskou část populace s mnohem větší četností a intenzitou. Většina z nás považuje rýmu jen za nepříjemný vedlejší úkaz nachlazení nebo jiných respiračních potíží. Ačkoliv ucpaný nos může být skutečnou noční můrou, většina případů je snadno řešitelná. Ale co když je rýma stále vaším nechtěným společníkem, den co den? Jaká je odpověď na chronický problém?

Pojďme se podívat pod povrch a pochopit rýmu - ten nepříjemný zánět nosní sliznice. V první fázi nás napadnou viry, které se neomezeně šíří v nosních dutinách. Po oslabení sliznice mají bakterie ideální podmínky pro svůj růst, což může vést až k hnisavé infekci. A i když není rýma vážným onemocněním, může nám zkomplikovat každodenní život.

Jak rýma postupuje?

  1. Fáze: Pálivý pocit bez tekutého výsledku: Na začátku máte pocit sucha v nose. Sliznice je podrážděná, což vás nutí k neustálému kýchání.
  2. Fáze: Otok sliznice a tekoucí nos: Zde se můžete potýkat s nepříjemným ucpaným nosem a nepřestávajícím výtokem, který vám nedovolí vzdálit se od kapesníku.
  3. Fáze: Výtok žlutého hlenu: Sliznice je méně oteklá, ale vyznačuje se výtokem charakteristického žlutého hlenu, který přináší určitou úlevu, když ho vysmrkáme dostatek.
  4. Fáze: Výtok zeleného hlenu: Zde bakteriální superinfekce dominuje, což vede k hnisavému výtoku. Léčba v této fázi může vyžadovat silnější léčiva nebo lékařskou intervenci.

Rychlá řešení pro ucpaný nos

Spreje a kapky na ucpaný nos mohou být vaším prvním krokem ke svobodě dýchání. Tyto léky obvykle působí bleskurychle. Nicméně je důležité vědět, kdy je používat a kdy je odložit. Přípravky s určitými účinnými látkami, jako je xylometazolin nebo oxymetazolin, by se neměly používat déle než týden. Pokud ano, riskujete nejen poškození sliznice, ale také závislost na těchto látkách, která způsobí to, že i když nebudete mít rýmu, bez kapiček nebo spreje se už nosem skoro nenadechnete. Proto je nejlepší dodržovat doporučené dávkování a používat tyto přípravky s rozmyslem.

Pokud se setkáte s prvními příznaky, spreje na bázi mořské vody s přídavky jako je aloe vera nebo eukalyptus mohou být ideálním řešením. Tyto přípravky nabízejí mírnou úlevu a pomáhají bojovat proti virům. Alternativně můžete také vyzkoušet aromaterapeutické produkty od různých značek pro přirozenou úlevu.

Příčiny a léčba ucpaného nosu

Zadní rýma je nepříjemná a může vážně ovlivnit kvalitu vašeho života. Jak ji rozeznáte? Když se nejedná pouze o ucpaný nos, ale i o tlak v dutinách, bolest hlavy, a máte obtíže s dýcháním. Z toho můžeme odvodit, že zadní rýma neovlivňuje pouze nosní sliznici, ale i nosohltan a vedlejší nosní dutiny. Zde je několik rad a doporučení, jak se s tímto problémem vypořádat:

Jak na rýmu? Pokud potřebujete hleny uvolnit, osvědčené metody zahrnují použití solného roztoku a nosní konvičky. Ty vám pomohou propláchnout nosní dutiny a zvlhčit nosní sliznici. Použití takové konvičky vyžaduje trochu cviku a ne každému se může zdát příjemné, jde ale o jednu z nejúčinnějších metod a technik péče o nosní dutiny. Pro ty, kdo se přesto rozhodnou konvičku nepoužívat, poslouží jako alternativa mořská voda ve spreji.

Bylinky na rýmu: Pro přírodní léčbu rýmy můžete využít byliny ve formě napařovací lázně. Prostě je v hrnci nebo větším šálku zalijete vroucí vodou, nakloníte se co nejblíž, abyste si neopařili obličej, a vdechujete horkou páru. Pro zvýšení účinku je nanejvýš vhodné přehodit si přes hlavu utěrku nebo ručník, aby vám léčivá pára zbytečně neunikala a nevychladla příliš brzy. Skvělé jsou máta, heřmánek, meduňka a další.

Babské rady: Naše babičky znaly mnoho rad, jak na rýmu. Kuřecí nebo hovězí vývar, teplá koupel, inhalace bylin a podpora imunity (například otužováním) mohou být velmi účinné. Když je ještě vývar tak horký, že se nedá jíst, inhalace jeho horkých par funguje stejně dobře jako inhalace bylin.

Pokud vás neprůchodnost nosní dutiny obtěžuje déle než 3 měsíce, může to být způsobeno chronickou rýmou. Příčiny mohou být různé, od alergií přes nosní polypy až třeba k té dříve zmíněné závislosti na nosních kapkách. Léčba se může lišit s ohledem na příčinu, ale obvykle se neobejde bez antihistaminik a kortikoidů.

Nosní polypy: V praxi to znamená, že sliznice vedlejších nosních dutin je na jednom nebo více místech trvale zvětšená. To může způsobit problémy s dýcháním, pocit sucha v nose nebo dokonce v očích a oslabení čichu. To všechno se vám s polypy může dít, i když vůbec nejste nastydlí. Léčba zpravidla zahrnuje kortikoidy ve formě sprejů nebo tablet, případně může dojít až na chirurgické odstranění polypů.

Katarální rýma: Je to forma rýmy, která se často projevuje v zimě, kdy začneme topit. Symptomy zahrnují ucpaný nos, dýchání ústy a tekutý sekret z nosu. O nočním chrápání nemluvě.

Rýma přes noc: Ucpaný nos v noci může být velkým problémem. Přináší s sebou posloupnost nepříjemných komplikací, které mohou mít v delším časovém horizontu vážnější následky. Člověk dýchající ve spánku ústy totiž chrápe, což nejen vysušuje sliznici úst, ale hlavně výrazně snižuje kvalitu spánku chrápajícího jedince i jeho okolí. dA potíží vyvolaných nekvalitním spánkem může být celá řada. Na krátkodobou úlevu můžete vyzkoušet spreje do nosu, ale nezapomeňte na to, že některé z nich mohou při delším užívání nadělat neplechu. Dlouhodobě byste tedy měli raději začít hledat příčinu a možnosti léčby chronické rýmy.

Pokud vás často trápí rýma a ucpaný nos, je důležité najít příčinu a správný způsob léčby. Poraďte se se svým lékařem a vyzkoušejte různé metody. Nezáleží na tom, jestli půjde o přírodní léky z moudrosti našich babiček nebo o ty moderní. Důležité je, abyste našli to, co vám nejlépe vyhovuje a prospívá.

 

 

Expresní doručení Produkty máme skladem, export skladových položek do 24 hodin.

PoradímePokud máte dotaz, obraťte se na nás. Máme znalosti z oboru, nejsme pouze eshop.

Kvalita a spolehlivostDodáváme do více jak 30 zdravotnických zařízení.

Medispot.cz na Firmy.cz
Moderní eshop od Webmiumeshop