Produkty
{{product.title}} {{(product.price | customCurrency)}}
Kategorie
{{(basket.prices.totalPrice | customCurrency)}}{{getBasketItemCount(basket.items)}}
{{basketItem.product.title}}
{{basketItem.quantity}}x {{basketItem.product.title}}
{{ $index > 0 ? ', ' : '' }}{{ isColorParameter(parameter) ? getColorText(parameter) : '' }}{{ !isColorParameter(parameter) ? parameter : '' }}
{{(getProductPrice(basketItem) | customCurrency)}}
{{additiveServiceWithPrice.name}}
{{(additiveServiceWithPrice.price | customCurrency)}}
{{basket.coupon.name}}
-{{(basket.prices.totalDiscountPrice | customCurrency)}}

Průjem: Víc než jen nepříjemná příčina nechtěného běhu

prujem1.png

Každý z nás se s ním setkal alespoň jednou v životě. Průjem - rychlá, častá a tekutá stolice, je nepříjemným, ale běžným zdravotním problémem. I když je to stav, který většinou rychle odezní, může mít v některých případech vážné zdravotní důsledky, zejména u dětí, starších lidí a jedinců s oslabeným imunitním systémem.

Nepotřebujeme statistické údaje k tomu, aby bylo zjevné, že průjem postihuje každoročně miliony lidí po celém světě. Ve většině případů je jeho příčinou infekce, ale existuje celá řada dalších faktorů, které jej mohou vyvolat. Ať už jste z něj unaveni, nebo se jen snažíte pochopit, co za ním stojí, v tomto článku se podíváme hlouběji na jeho příčiny, typy a způsoby léčby.

Pokud jste někdy zažili pocit nepohodlí a měli obavy z dalšího běhu na toaletu, víte, jak může být průjem vyčerpávající. Přesto je důležité mít na paměti, že průjem je často obrannou reakcí těla, která mu pomáhá zbavit se škodlivých látek.

Začneme tím, že se podíváme na různé typy a příčiny průjmu a poradíme, jak se s ním léčit a jak mu předcházet.

Příčiny: Proč se nám to děje?

Průjem může být vyvolán různými faktory, a ačkoli je někdy těžké zjistit přesnou příčinu, existuje několik běžných původců tohoto nepříjemného stavu.

  • Infekční průjem: Jedná se o nejčastější příčinu akutního průjmu. Bakterie, viry či paraziti mohou způsobit náhlé střevní potíže. Mezi typické patogeny patří Escherichia coli, rotaviry, salmonely a giardia.
  • Potravinové intolerance a alergie: Laktózová intolerance, celiakie a jiné potravinové alergie mohou vyvolat průjem po konzumaci určitých potravin.
  • Léky: Některé léky, zejména antibiotika, mohou způsobit průjem jako vedlejší účinek. Střevní mikroflóra může být narušena, což vede k nerovnováze a střevním potížím.
  • Chronická střevní onemocnění: Crohnova nemoc, ulcerózní kolitida a jiné střevní nemoci mohou mít mezi příznaky také průjem.
  • Funkční poruchy: Syndrom dráždivého tračníku je stav, kdy dochází k průjmu bez jasné organické příčiny.
  • Další faktory: Nadměrná konzumace alkoholu, stres, změny v stravovacích návycích nebo cestování do cizí země mohou také vyvolat dočasné střevní potíže.

Pochopení příčin průjmu je klíčem k jeho správné léčbě a prevenci. Pokud průjem trvá déle než několik dní, nebo je doprovázen dalšími alarmujícími příznaky, je nutná konzultace s lékařem.

Různé druhy: Jaký je rozdíl a jak je rozeznat?

Průjem může být někdy zavádějící ve svém projevu a pochopení jeho typu může pomoci určit jeho příčinu a vhodnou léčbu. Následuje přehled hlavních typů průjmu:

Akutní vs. chronický průjem:

  • Akutní průjem: Obvykle trvá krátce, tři dny nebo méně. Většinou je způsoben infekcí, otravou jídlem nebo některými léky. Akutní průjem obvykle odezní sám po krátké době, ale může způsobit dehydrataci.
  • Chronický průjem: Trvá déle než tři dny a je často spojen s trvalými střevními onemocněními, jako je Crohnova nemoc, celiakie nebo syndrom dráždivého tračníku. Vyžaduje lékařskou diagnostiku a často i dlouhodobou léčbu.

Osmostní vs. sekretorický vs. motilitní průjem:

  • Osmostní průjem: Je způsoben nahromaděním osmoticky aktivních látek ve střevě, což vede k zadržování vody a solí. Typickým příkladem je průjem způsobený konzumací velkého množství nestravitelných cukrů, jako je sorbitol.
  • Sekretorický průjem: Střevo aktivně vylučuje elektrolyty a vodu, často kvůli bakteriálním toxinům. Cholera je typickým příkladem onemocnění, které způsobuje sekretorický průjem.
  • Motilitní průjem: Je způsoben zvýšenou motilitou (pohyblivostí) střev, což vede k rychlejšímu průchodu stolice střevem, takže se voda v ní obsažená nestačí vstřebat. To může být výsledkem různých onemocnění a poruch, včetně syndromu dráždivého tračníku.

Rozlišení mezi těmito typy průjmu může lékaři pomoci určit příčinu a navrhnout nejvhodnější léčbu.

Léčba: Jaký je nejlepší postup pro různé typy?

Průjem může být velmi nepříjemný, ale správná léčba může rychle zmírnit symptomy a zlepšit vaše pohodlí. Následuje průvodce léčbou průjmu:

Rehydratační terapie:

Průjem často vede k ztrátě tekutin a elektrolytů. Rehydratační terapie je základním krokem při léčbě průjmu, zejména u dětí a starších osob. Rehydratační roztoky dostupné v lékárnách pomáhají nahradit ztracené tekutiny a elektrolyty a prevenci dehydratace.

Léky na průjem a kdy je užívat:

Existuje několik léků, které mohou pomoci zastavit nebo zmírnit průjem:

  • Loperamid (známý též pod obchodním názvem Imodium) je lék, který zpomaluje pohyby střev a může být užitečný pro léčbu krátkodobého průjmu.
  • Antisekreční léky mohou být užitečné pro léčbu sekretorického průjmu.
  • Pokud je průjem způsoben infekcí, lékař může předepsat antibiotika.

Důležité je se vyvarovat užívání léků na průjem, pokud je průjem doprovázen horečkou nebo krvavou stolicí.

 

 

Dietní opatření: co jíst a čeho se vyvarovat:

Vaše strava může mít velký vliv na průběh průjmu:

  • Co jíst: Banány, rýže, opečený toust a jablka (tzv. BRAT dieta) jsou často doporučovány při průjmu, protože jsou snadno stravitelné a mohou pomoci zpevnit stolici.
  • Čeho se vyvarovat: Mastná jídla, mléčné výrobky a potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou zhoršit průjem. Také byste měli omezit konzumaci kofeinu a alkoholu, které mohou přispět k dehydrataci.

Důležité je poslouchat své tělo a reagovat na to, jak se cítíte. Pokud máte obavy o svůj zdravotní stav nebo pokud průjem trvá déle než několik dní, měli byste se obrátit na lékaře.

Dietní opatření: co jíst a čeho se vyvarovat:

Vaše strava může mít velký vliv na průběh průjmu:

  • Co jíst: Banány, rýže, opečený toust a jablka (tzv. BRAT dieta) jsou často doporučovány při průjmu, protože jsou snadno stravitelné a mohou pomoci zpevnit stolici.
  • Čeho se vyvarovat: Mastná jídla, mléčné výrobky a potraviny s vysokým obsahem vlákniny mohou zhoršit průjem. Také byste měli omezit konzumaci kofeinu a alkoholu, které mohou přispět k dehydrataci.

Důležité je poslouchat své tělo a reagovat na to, jak se cítíte. Pokud máte obavy o svůj zdravotní stav nebo pokud průjem trvá déle než několik dní, měli byste se obrátit na lékaře.

Prevence: Jak tomu předejít

Průjem může být někdy nevyhnutelný, ale existuje několik kroků, které můžete podniknout k jeho prevenci:

Očkování proti některým infekčním nemocem:

Mnoho případů průjmu je způsobeno infekčními onemocněními. Naštěstí existují očkování proti některým z těchto nemocí, například proti rotaviru nebo choleře. Pokud cestujete do oblasti, kde je vysoké riziko těchto onemocnění, očkování je zásadní.

Správná manipulace s potravinami a hygiena:

Kontaminace potravin je běžnou příčinou průjmu. Dodržujte následující zásady pro bezpečné zacházení s potravinami:

  • Myjte si ruce před jídlem a přípravou potravin.
  • Uchovávejte syrové a vařené potraviny odděleně.
  • Dbejte na správnou tepelnou úpravu.
  • Skladujte potraviny v chladu a spotřebujte je co nejdříve.
  • Když cestujete do oblastí s nízkými hygienickými standardy, vyvarujte se konzumace syrových potravin, včetně ovoce, které nemůžete oloupat.

Význam probiotik a prebiotik:

  • Probiotika jsou živé bakterie, které mohou přinést zdravotní výhody, pokud se konzumují ve správném množství. Mnoho výzkumných studií ukazuje, že probiotika mohou pomoci při prevenci a léčbě průjmu, zejména průjmu spojeného s užíváním antibiotik.
  • Prebiotika, na druhou stranu, jsou nestravitelné složky potravy, které stimulují růst a/nebo aktivitu prospěšných bakterií v trávicím traktu. Konzumace prebiotik může také hrát roli v prevenci průjmu tím, že podporuje zdravou střevní mikroflóru.

Prevence je klíčem. Ačkoli průjem je často nepříjemný, správná prevence a léčba mohou značně zlepšit vaše zdraví a pohodlí.

Dopady na životní styl a každodenní život

Průjem nám může komplikovat život více, než bychom si přáli. Jeho dopady sahají od nepříjemných zkušeností při cestování přes komplikace v práci či škole až po vliv na naše psychické zdraví. Pojďme se podívat, jak se s těmito dopady vypořádat:

Cestování: jak se vyvarovat "cestovatelského průjmu":

"Cestovatelský průjem" je běžnou nemocí, která postihuje cestovatele, zejména ty, kteří navštěvují oblasti s nízkými hygienickými standardy. Abychom se mu vyhnuli:

  • Konzumujte pouze balenou vodu a vyhněte se ledu v nápojích.
  • Vyvarujte se konzumace syrových potravin a ovoce, které nemůžete oloupat.
  • Mějte u sebe ruční dezinfekci a pravidelně si myjte ruce.

Práce a škola: jak zvládat průjem mimo domov:

Mít průjem v práci nebo ve škole může být mimořádně nepříjemné. Několik doporučení:

  • Vždy mějte u sebe balení mokrých ubrousků a dezinfekce.
  • Pokud je to možné, informujte svého nadřízeného nebo učitele o svém stavu a v případě potřeby vyhledejte lékařskou pomoc.
  • Pijte hodně vody a vyvarujte se kofeinových nápojů, které mohou průjem zhoršit.

Psychologické aspekty: stres, úzkost a ovlivnění kvality života:

Průjem může mít také psychologické dopady. Časté návštěvy toalety mohou vést k pocitům studu a izolace. Navíc může být stresující obávat se dalšího záchvatu průjmu v nevhodném okamžiku.

  • Pokud vás trápí stres a úzkost, určitě nebude od věci poradit se s psychologem nebo terapeutem.
  • Komunikujte se svými blízkými o tom, čím procházíte. Podpora od rodiny a přátel může být klíčová.
  • V případě potřeby vyhledejte lékařskou pomoc. Někdy může být průjem spojen s jinými zdravotními problémy, které vyžadují léčbu.

Mít průjem není jen fyzická nepříjemnost, ale může ovlivnit i naše každodenní životy a psychické zdraví. Je důležité být si vědomi těchto dopadů a vědět, jak se s nimi vypořádat.

Kdy vyhledat lékaře

Průjem obvykle není důvodem k vážnému znepokojení a v mnoha případech zmizí sám po několika dnech. Avšak v některých situacích může být průjem příznakem vážnějšího onemocnění nebo komplikace. Jak tedy poznat, kdy je čas vyhledat lékařskou pomoc?

Varovné znaky a symptomy:

  • Průjem trvající déle než tři dny.
  • Vysoká horečka (nad 38,5°C).
  • Krev ve stolici nebo černá, dehtovitá stolice.
  • Známky dehydratace, jako je extrémní žízeň, suchá pokožka, tmavá moč nebo snížené močení.
  • Silná bolest nebo křeče v břiše.
  • Známky infekce, jako jsou chladné končetiny, zrychlené dýchání nebo zmatenost.

Jak se připravit na návštěvu lékaře?:

  • Sepište si příznaky: Před návštěvou lékaře si udělejte seznam všech symptomů, které jste zažili, včetně toho, jak dlouho trvají a jak jsou intenzivní.
  • Vezměte si seznam léků: Ujistěte se, že máte seznam všech léků, které užíváte, včetně dávkování.
  • Zaznamenejte svou dietu: Pokud si myslíte, že vaše strava může s průjmem souviset, zaznamenejte, co jste jedli v posledních dnech.
  • Připravte se na otázky: Lékař vám pravděpodobně položí řadu otázek o vašem zdraví a životním stylu. Přemýšlejte o svých odpovědích předem, abyste mohli poskytnout co nejvíce informací.
  • Vezměte si doprovod: Pokud se cítíte slabí nebo unavení, může být dobré mít s sebou přítele nebo člena rodiny, který vám může pomoci a podpořit vás.

Průjem může být nepříjemný, ale ve většině případů není závažný. Pokud však zažíváte některý z výše uvedených varovných příznaků, je důležité co nejdříve vyhledat lékaře.

Závěr

Průjem je nepříjemným, ale často nevyhnutelným jevem, s nímž se v průběhu života setká téměř každý. Ačkoliv může mít mnoho příčin, od infekcí po špatnou stravu nebo stres, důležité je mít na paměti, že většina případů průjmu je krátkodobá a se správným přístupem k dietě a léčbě rychle odezní.

Klíčové body, které si z tohoto článku můžete odnést:

Rozlišení mezi typy průjmu může pomoci lépe pochopit, čím vaše tělo prochází a jak reagovat.

Správná léčba je klíčová. Ať už jde o rehydratační terapii, léky na průjem nebo dietní opatření, je důležité vědět, kdy a jak tyto nástroje využít.

Prevence je lepší než léčba. Dodržování hygienických návyků, očkování proti určitým nemocem a správná manipulace s potravinami mohou značně snížit riziko výskytu průjmu.

Vyhledání lékaře je zásadní v případě, že průjem trvá déle než by měl, nebo je doprovázen dalšími znepokojivými symptomy.

Nikdy bychom neměli podceňovat důležitost správného přístupu k léčbě a prevenci průjmu. Ačkoliv je to často považováno za menší nepříjemnost, nesprávná léčba nebo nedostatečná prevence může mít vážné následky pro naše zdraví. Ujistěte se, že máte informace, které potřebujete k tomu, abyste mohli pro své tělo udělat to nejlepší.

 

 

Expresní doručení Produkty máme skladem, export skladových položek do 24 hodin.

PoradímePokud máte dotaz, obraťte se na nás. Máme znalosti z oboru, nejsme pouze eshop.

Kvalita a spolehlivostDodáváme do více jak 30 zdravotnických zařízení.

Medispot.cz na Firmy.cz
Moderní eshop od Webmiumeshop