Produkty
{{product.title}} {{(product.price | customCurrency)}}
Kategorie
{{(basket.prices.totalPrice | customCurrency)}}{{getBasketItemCount(basket.items)}}
{{basketItem.product.title}}
{{basketItem.quantity}}x {{basketItem.product.title}}
{{ $index > 0 ? ', ' : '' }}{{ isColorParameter(parameter) ? getColorText(parameter) : '' }}{{ !isColorParameter(parameter) ? parameter : '' }}
{{(getProductPrice(basketItem) | customCurrency)}}
{{additiveServiceWithPrice.name}}
{{(additiveServiceWithPrice.price | customCurrency)}}
{{basket.coupon.name}}
-{{(basket.prices.totalDiscountPrice | customCurrency)}}

Nachlazení v podzimním kabátě - co byste měli vědět

nachlazeni1.png

Jakmile podzimní větry zavanou, nachlazení se často vkrádá na scénu, připravené zaskočit nás v nejméně vhodnou chvíli. A zatímco nás dospělé může potkat 2-3x ročně, naše malé ratolesti mohou být vystaveny této nepříjemné kratochvíli až osmkrát do roka. Co je příčinou tohoto jevu? Jak nám nachlazení komplikuje život? A jak tyto komplikace co nejvíce zmírnit?

Nachlazení: Nechtěný host

Nachlazení je akutní virová infekce horních dýchacích cest.

  • Akutní: Nachlazení je tu a zase pryč během několika dní.
  • Virová: Viry, malé, ale mocné, jsou hlavními pachateli.
  • Horní dýchací cesty: Naštěstí nachlazení se obvykle drží "nahoře" a nevydává se hluboko do našich plic.

Je nachlazení nakažlivé?

Ano, a jak! Nachlazení je expertem na šíření kapénkami, ať už ve vzduchu nebo na předmětech. Pokud se setkáte s tímto nechtěným hostem, váš imunitní systém se může buď postavit do cesty nebo být překvapen.

Hlavní viníci

Zatímco rhinoviry jsou často hlavními pachateli, existuje mnoho dalších "spoluviníků", včetně koronavirů. Celkem může více než 200 různých virů způsobit vaše kýchání a ucpaný nos.

Kdy je vrcholná sezóna?

Podzimní a zimní měsíce s sebou nesou větší šanci nastydnout. Více času v interiérech a méně slunečních dnů může znamenat vyšší riziko. Ale i v létě může nachlazení zaskočit, když to nejméně čekáte! Ledové nápoje v horkých dnech, klimatizace na plné pecky… Jistě už to také znáte.

Takže bez ohledu na roční období, mějte se na pozoru a braňte se proti nachlazení!

SUCHÝ VZDUCH VS. VLHKÝ VZDUCH: VÍTEJTE V ARÉNĚ VIRŮ!

Když přijde zima, mnoho z nás se snaží zůstat v teple doma a zapomínáme na jednu podstatnou věc: vlhkost vzduchu. A zde nás čeká souboj suchého vzduchu proti vlhkému. Který z nich je více nakloněn virům? Připravte se na osvětu!

Suchý vzduch:
V zimě, když se venkovní vlhkost sníží, může vnitřní suchý vzduch vytvářet ideální podmínky pro šíření kapének, kterými se virózy šíří. Vítejte v ráji virů! Pokud si myslíte, že chladno zpomaluje viry, mýlíte se – dokonce je posiluje.

Vlhký vzduch:
Ale co vysoká vlhkost? Příliš mnoho vlhkosti může také vyhovovat virům, protože v prostředí s vysokou vlhkostí mohou viry přežít déle. Příroda je někdy zkrátka nepředvídatelná.

Optimální vlhkostí je relativní vlhkost vzduchu v rozmezí 40–60 %. Pro dosažení této hodnoty v zimních měsících vám výborně poslouží zvlhčovač vzduchu. Pro vaše zdraví a pohodlí investujte do dobrého!

RIZIKOVÉ SKUPINY: Kdo by si měl dávat pozor?

Dětský věk:
Malí dobrodruzi mohou čelit virům častěji, protože jejich imunitní systém se stále vyvíjí. Rýmy, kašel a další nemoci jsou způsobem, jak se jejich tělo učí bránit. Nezapomínejte také na fakt, že děti nemají vždy tak pevně zakořeněné hygienické návyky.

Seniorský věk:
Starší generace oplývají sice moudrostí a zkušenostmi, mohou mít ale oslabený imunitní systém, což je činí náchylnějšími k infekcím.

Oslabená imunita:
Mimo věk existuje řada faktorů oslabujících imunitu. Mezi ně patří špatná strava, nedostatek spánku, nemoci a stres.

Kouření a pasivní kouření:
Kromě jeho jiných škodlivých účinků může kouření také snížit schopnost těla bránit se proti infekcím.

Znečištěné prostředí:
Vystavení škodlivým částicím může podráždit dýchací cesty a snížit schopnost obrany proti virům.

Nedoléčená infekce:
Nikdy nepodceňujte sílu odpočinku. Předčasné návraty do běžného života mohou přerušit uzdravování a zvýšit riziko opětovného onemocnění.

Pokud jste nemocní, pamatujte na to, být ohleduplní k ostatním. Abychom ochránili sebe i své blízké, dodržujme hygienická pravidla a dbejme na své zdraví.

JAK ROZPOZNAT NACHLAZENÍ?

Nachlazení může začít nenápadně – mírným pálením v krku nebo kýcháním. Ale pozor, může to být začátek 7–10 dnů nepříjemností. Příznaky mohou zahrnovat bolest v krku, kašel, rýmu, únavu, mírnou horečku a bolest hlavy. U některých může být průběh mírnější, zatímco jiní mohou zažít většinu z těchto příznaků. Vždy je nejlepší naslouchat svému tělu a vyhledat lékařskou pomoc, pokud si nejste jisti.

Fáze nachlazení: Jak imunita bojuje s viry

Jakmile virus vnikne do našeho těla, naše imunita začne pracovat na plné obrátky, aby nás chránila. Jakmile nás vir postihne, procházíme několika fázemi nachlazení:

  • Počáteční stádium: V tomto stádiu můžeme pociťovat mírné příznaky, jako je škrábání v krku nebo šimrání v nose. To jsou první známky, že naše tělo bojuje s infekcí. Je nejlepší se ihned postarat o sebe, neignorovat tyto příznaky a dát svému tělu šanci rychleji se zotavit.
  • Akutní fáze: Příznaky se stávají zřetelnějšími a intenzivními. Rýma, kašel, horečka a bolesti hlavy jsou některé z typických příznaků. V tomto stádiu je důležité dodržovat klid na lůžku, pít hodně tekutin a pomáhat tělu bojovat s infekcí.
  • Zotavovací fáze: Tělo začíná získávat převahu nad virem. Příznaky začnou postupně ustupovat a člověk se začne cítit lépe. V této fázi je důležité nepředřít se a dodávat tělu potřebné živiny, aby se mohlo plně zotavit.

Jak léčit nachlazení?

Ačkoli neexistuje lék, který by zcela vyléčil nachlazení, můžeme svému tělu pomoci zotavit se rychleji:

  • Odpočinek: Klid na lůžku pomáhá tělu soustředit se na boj s infekcí.
  • Hydratace: Pijte hodně vody, bylinkových čajů a vývarů.
  • Léčba symptomů: Paracetamol nebo ibuprofen mohou pomoci snížit horečku a bolest.
  • Antibiotika: Kdy ano a kdy ne?

Je běžné, že mnoho lidí požaduje antibiotika při prvním náznaku nachlazení. Je však důležité si uvědomit, že antibiotika jsou účinná pouze proti bakteriálním infekcím, nikoli virovým. Nadměrné nebo nevhodné užívání antibiotik může mít vedlejší účinky a zvyšuje riziko rezistence na antibiotika. Je vždy nejlepší konzultovat se s lékařem před užíváním jakýchkoli léků.

Nachlazení je něco, co občas postihne každého z nás. Klíčem k rychlému zotavení je poslechnout své tělo, dodržovat doporučenou léčbu a vyvarovat se nepotřebnému užívání antibiotik.

Něco na mě leze: Jak se bránit proti virům?

Když se nám do cesty připlete nachlazení, máme tendenci hledat řešení a způsoby, jak se rychle zotavit. Důležité je rozpoznat první příznaky a jednat co nejdříve.

Obrana proti nachlazení: Je faktem, že naše tělo má schopnost bránit se virům díky imunitnímu systému. Pro posílení naší imunity můžeme vyzkoušet doplňky stravy s obsahemzinku a vitamínu C:

Zinek: Základní minerál, který má klíčovou roli v našem imunitním systému. Mimo jiné pomáhá tělu produkovat interferony, které brání virům v napadení našich buněk.

Vitamín C: Tento vitamín je významným antioxidantem a může pomoci zkrátit dobu trvání nachlazení, zejména pokud začnete jeho užívání na samém začátku nemoci.

 

 

Jak léčit bolest v krku?

Bolest v krku může být zpočátku nepatrná, ale může se rychle zhoršit. Existuje několik léčiv, která mohou přinést úlevu:

Antiseptika: Látky, které ničí mikroorganismy, například:

  • benzalkonium chlorid,
  • hexetidin,
  • dichlorobenzenmethanol,
  • a další.

Antiflogistika: Léky, které potlačují zánět:

  • flurbiprofen,
  • benzydamin

Doporučujeme vždy konzultovat se specialistou než začnete užívat jakékoliv léky.

 

 

Jak se vypořádat s rýmou?

Rýma je běžným příznakem nachlazení a může se postupně zhoršovat.

Dekongestiva: Spreje nebo kapky, které zmírňují otoky a uvolňují ucpaný nos:

  • Fenylefrin,
  • Nafazolin,
  • a další.

Uvolnění hlenů: Přípravky, které pomáhají ředit a odstranit hlen:

  • Výtažky z hořce nebo prvosenky.

Kromě těchto léčiv můžete vyzkoušet i přírodní léky, jako je hypertonická mořská voda nebo vyplachování nosu pomocí speciální konvičky.

Ať už jde o škrábání v krku, bolest nebo rýmu, vždy je důležité věnovat pozornost prvním příznakům a jednat včas. Správná léčba a doplňky mohou rychle zmírnit příznaky a pomoci tělu v boji proti virům.

 

 

Jak správně léčit kašel a horečku při nachlazení?

Nachlazení přichází s řadou nepříjemných symptomů a kašel je jedním z těch nejvýraznějších. Jak se s ním poprat? A co dělat, pokud máte horečku?

Suchý kašel: Nepřítel bez hlenů

Suchý kašel je častou předzvěstí blížícího se nachlazení. Často je neproduktivní, což znamená, že neprodukuje hlen. K tomuto typu kašle je doporučené:

Utlumte kašel antitusiky. Tito hrdinové bojují proti suchému kašli:

  • butamirát,
  • dextromethorfan,
  • levodropropizin.

Vyzkoušejte bylinné léky. Pastilky s islandským lišejníkem nebo slézový čaj mají zklidňující účinky na podrážděné sliznice.

Vlhký kašel: Přítel s hlenem

Vlhký kašel nastává, když tělo produkuje hlen, aby vyčistilo dýchací cesty.

Postupujte takto:

  • Přestaňte užívat léky proti suchému kašli. Ty mohou potlačit produktivní kašel.
  • Podpořte vykašlávání. Léky s mukolytickým a expektoračním účinkem vám mohou pomoci:
    • acetylcistein,
    • ambroxol,
    • bromhexin,
    • a další.

Pijte hodně tekutin. Voda vám pomůže zředit hlen a usnadní vykašlávání.

 

 

Horečka: Tělesný obranný mechanismus

Mírné zvýšení tělesné teploty je přirozenou reakcí těla na infekci. Jak se s ní vypořádat?

Rozpoznejte mírnou teplotu. Teplota do 38 °C je normální a obvykle nepotřebuje léčbu.

Pokud teploměr ukazuje přes 38 °C a teplota stále stoupá, může být vhodné užít lék proti horečce, např. s paracetamolem nebo ibuprofenem.

 

 

Doporučení pro léčbu nachlazení u dětí

Když je dítě nachlazené, může to být pro rodiče stresující, proto je důležité vědět, jak správně postupovat:

Výběr léků: Před podáním jakéhokoli léku dítěti se ujistěte, že je určen pro jeho věkovou kategorii. Některé léky mohou být pro děti nebezpečné, zatímco jiné mohou být méně účinné, pokud nejsou podávány ve správné dávce.

Používání nosních sprejů: Pokud se rozhodnete používat spreje na ucpaný nos, měli byste je podávat s opatrností. Spreje s mořskou vodou jsou obvykle bezpečné, ale jiné typy sprejů by měly být používány pouze po dobu 5 dnů, aby se předešlo závislosti a vedlejším účinkům.

Přirozené léky: Mnoho rodičů se obrací k přírodním lékům, jako jsou med, zázvor a bylinkové čaje. Tyto alternativy mohou být skvělou volbou, ale měli byste se vyvarovat podávání medu dětem mladším než 1 rok kvůli riziku botulismu.

Co dělat, pokud máte před operací a jste nachlazení?

Pokud se blíží vaše operace a cítíte se nachlazení, je důležité tuto situaci nepodceňovat:

  • Informujte svého lékaře: Předoperační příprava je klíčová a jakékoliv zdravotní komplikace mohou ovlivnit průběh a úspěšnost operace. Vašemu lékaři může uniknout přítomnost nachlazení, pokud mu to neřeknete.
  • Buďte připraveni odložit operaci: Pokud vaše tělo není v optimálním stavu, může být nejlepší operaci odložit. Ačkoli to může znamenat změnu plánů a potenciálně více stresu, je důležité prioritizovat vaše zdraví.
  • Dodržujte pokyny lékaře: Pokud se lékař rozhodne pokračovat v operaci i přes vaše nachlazení, důkladně dodržujte všechny jeho pokyny a doporučení, aby byla zajištěna vaše bezpečnost.

Nachlazení u miminek

Nachlazení se nevyhýbá ani nejmenším. Kojenci ještě neumějí efektivně smrkat, a proto je nutné nosík čistit pomocí dětské odsávačky hlenů.

Nachlazení v těhotenství a při kojení

Těhotenství je specifické období a péče by měla být zvláště šetrná pro oba, maminku i dítě. Pokud vás trápí nachlazení, vždy konzultujte lékaře.

Nachlazení v 1. trimestru:

  • Rýma: Vyhýbejte se lékům na ucpaný nos a preferujte mořskou vodu ve spreji nebo proplach nosu.
  • Kašel: Doporučují se bylinné sirupy s lišejníkem či jitrocelem; vždy konzultujte lékárníka.
  • Bolest v krku: Vyvarujte se pastilkám s lokálními anestetiky, jodem či šalvějí. Místo toho sáhněte po pastilkách s lišejníkem či octenidinovém kloktadle.
  • Horečka: Použijte paracetamol, ale vyhněte se kombinovaným přípravkům.

Nachlazení ve 2. trimestru:

  • Rýma: Stejně jako v 1. trimestru, vyvarujte se lékům na ucpaný nos a využijte sprej s mořskou vodou či proplach nosu.
  • Kašel: Pokračujte v používání bylinných sirupů. Léky s ambroxolem či dextromethorphanem pouze po konzultaci s lékařem.
  • Bolest v krku: Doporučení zůstávají stejná jako v 1. trimestru.
  • Horečka: Volte paracetamol.

Nachlazení ve 3. trimestru:

  • Rýma: Zůstává doporučení pro mořskou vodu ve spreji nebo konvičku na proplach nosu.
  • Kašel: Záchvaty kašle mohou vyvolat porod; použijte bylinné sirupy nebo léky s dextromethorphanem či ambroxolem, ale vždy po konzultaci s lékařem.
  • Bolest v krku: Doporučení zůstávají stejná.
  • Horečka: Opět preferujte paracetamol.

Nachlazení při kojení:

  • Rýma: Sáhněte po mořské vodě ve spreji nebo konvičce na výplach nosu.
  • Kašel: Doporučuje se butamirát na suchý kašel či ambroxol na odkašlávání.
  • Bolest v krku: Vyvarujte se některých pastilek a preferujte ty s lišejníkem, kloktání slané vody či octenidinové kloktadlo.
  • Horečka: V doporučeném dávkování můžete použít buď ibuprofen nebo paracetamol

Závěr

Ať už se nám nachlazení vyhne obloukem, nebo nás postihne, je důležité pamatovat si, že tělo potřebuje čas na zotavení. Takže vezměte svůj oblíbený čaj, ponořte se do dobré knihy nebo si pusťte starý dobrý film a dejte tělu to, co potřebuje - čas a péči.

 

 

 

Expresní doručení Produkty máme skladem, export skladových položek do 24 hodin.

PoradímePokud máte dotaz, obraťte se na nás. Máme znalosti z oboru, nejsme pouze eshop.

Kvalita a spolehlivostDodáváme do více jak 30 zdravotnických zařízení.

Medispot.cz na Firmy.cz
Moderní eshop od Webmiumeshop