Produkty
{{product.title}} {{(product.price | customCurrency)}}
Kategorie
{{(basket.prices.totalPrice | customCurrency)}}{{getBasketItemCount(basket.items)}}
{{basketItem.product.title}}
{{basketItem.quantity}}x {{basketItem.product.title}}
{{ $index > 0 ? ', ' : '' }}{{ isColorParameter(parameter) ? getColorText(parameter) : '' }}{{ !isColorParameter(parameter) ? parameter : '' }}
{{(getProductPrice(basketItem) | customCurrency)}}
{{additiveServiceWithPrice.name}}
{{(additiveServiceWithPrice.price | customCurrency)}}
{{basket.coupon.name}}
-{{(basket.prices.totalDiscountPrice | customCurrency)}}

COVID-19: “To ještě existuje?”

002.jpgNeslyšíme už o něm tak často, ubylo očkovacích míst i testovacích stanů, populace je do jisté míry chráněna vakcinací, ale opravdu je “to” za námi? Svět se sice na první pohled vrátil do starých kolejí, je ale třeba co nejlépe zužitkovat zkušenosti nabyté během pandemie a přiznat si, že je mezi námi pořád dost těch, pro které by onemocnění COVID-19 mohlo představovat fatální výzvu. Následující článek je tak především připomenutím toho, co je stále velmi důležité.

Zvláštní ohrožení starších osob

Zatímco COVID-19 může postihnout jedince všech věkových skupin, starší osoby - zvláště ty nad 65 let a ty s přidruženými zdravotními problémy, jako jsou kardiovaskulární onemocnění, diabetes nebo chronická plicní onemocnění - jsou obzvláště náchylné k těžkým průběhům onemocnění. Tento fakt je podložen nejen značným počtem hospitalizací a úmrtí v této věkové skupině, ale i mnoha studiemi, které zdůrazňují zvýšenou rizikovost pro seniory.

Důležitost ochrany nejzranitelnějších

V tomto kontextu je nyní ochrana zdraví a pohody starších osob jednou z největších priorit. Tato skupina obyvatelstva nejenže čelí vyššímu riziku vážných zdravotních komplikací, ale také je často více izolována kvůli sociálním distančním opatřením, což může mít dopad na jejich psychické a emocionální zdraví. V důsledku toho se celosvětové snahy soustředí na poskytování potřebné podpory a ochrany pro tuto zranitelnou část populace.

Proč jsou vlastně senioři více ohroženi?

Věkové faktory a imunitní systém

Důvodem, proč jsou starší lidé obzvláště náchylní k vážným průběhům COVID-19, je kombinace několika faktorů spojených se stárnutím a imunitním systémem. Jak stárneme, náš imunitní systém prochází procesem zvaným imunosenescence, což je postupné oslabení imunitní funkce. Toto oslabení může být způsobeno sníženou schopností těla vytvářet nové imunitní buňky nebo pomalejší reakcí na patogeny. Navíc starší lidé často trpí chronickými zdravotními problémy, jako je hypertenze, diabetes nebo kardiovaskulární onemocnění, které mohou komplikovat a zhoršovat průběh COVID-19.

Statistický přehled náchylnosti

Statisticky je prokázáno, že starší dospělí jsou více ohroženi těžkými průběhy COVID-19. Data z různých zemí konzistentně ukazují, že hospitalizační sazby a úmrtnost na COVID-19 exponenciálně rostou s věkem. Například, lidé ve věku 65 a více let mají mnohem vyšší pravděpodobnost hospitalizace a úmrtí než mladší dospělí. Ve skupině nad 80 let může být úmrtnost na COVID-19 desetkrát nebo vícekrát vyšší než ve skupině ve věku 50 až 59 let.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) a jiných zdravotnických institucí jsou starší lidé definováni jako jedna z hlavních rizikových skupin. To je důvod, proč byly v mnoha zemích zavedeny prioritní strategie pro očkování této demografické skupiny.

Důležitost vědomí rizika

Pochopení tohoto zvýšeného rizika je klíčové pro starší dospělé a jejich rodiny. To zahrnuje nejen pochopení potenciálních rizik, ale také přijetí vhodných opatření pro snížení expozice viru. Sdílení těchto informací a povědomí o rizicích může pomoci v předcházení infekcí a závažných průběhů onemocnění v této zranitelné populaci.

V následujících částech tohoto článku se podrobněji zaměříme na konkrétní kroky, které mohou starší dospělí podniknout k ochraně svého zdraví a zdraví svého okolí, a prozkoumáme, jak mohou zůstat bezpeční a zdraví během této pandemie.

Příznaky COVID-19 u starších osob

Rozpoznávání příznaků u seniorů

Příznaky COVID-19 mohou být u starších osob různorodé a někdy méně typické než u mladších dospělých. Je důležité být si vědom těchto variací, aby se zajistila rychlá a správná reakce v případě infekce.

  1. Běžné příznaky (tady si poradíme s léky, na které jsme zvyklí například při nachlazení):

    • Horečka a zimnice
    • Kašel, který může být suchý nebo může obsahovat hlen
    • Únava nebo neobvyklá slabost
    • Bolesti svalů a kloubů
    • Krátký dech nebo dýchací potíže
    • Bolest v krku

      Léky na kašel, chřipku, nachlazení zde
       
  2. Méně typické příznaky:

    • Ztráta chuti k jídlu
    • Ztráta čichu a chuti - svého času velmi typická, s příchodem nových mutací viru se ale vyskytuje stále méně
    • Zmatenost nebo orientační problémy, což může být znakem nízké hladiny kyslíku v krvi
    • Trávicí potíže, jako jsou průjem, nevolnost nebo zvracení

      Léky proti průjmu zde
       
  3. ​Příznaky vyžadující okamžitou lékařskou pomoc:

    • Těžké dýchací potíže, jako je dušnost při odpočinku nebo neschopnost mluvit větami
    • Trvalá bolest nebo tlak na hrudi
    • Zmatenost nebo neschopnost probudit se
    • Modravé rty nebo obličej, což může být známkou vážného nedostatku kyslíku
    • Příznaky dehydratace, jako je neobvykle suchá kůže, závratě nebo snížené močení

Význam rychlé reakce

Je kriticky důležité, aby starší osoby a jejich pečovatelé reagovali na jakékoli příznaky rychle, zejména pokud se objeví ty, které vyžadují okamžitou lékařskou pomoc. U starších dospělých může COVID-19 rychle postupovat od mírných příznaků k těžkým, a proto je včasná lékařská intervence klíčová.

V následujících částech tohoto článku se podíváme na další klíčové kroky, které mohou starší dospělí podniknout pro ochranu svého zdraví a zdraví svého okolí v době pandemie COVID-19.

Prevence infekce: základní opatření

V boji proti COVID-19 je prevence zásadní, zejména pro starší osoby. Dodržování základních opatření může významně snížit riziko infekce.

Osobní hygiena a úloha nošení masek

  1. Časté mytí rukou: Důkladné mytí rukou mýdlem a vodou po dobu nejméně 20 sekund je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak zabránit šíření viru. Používání dezinfekčních prostředků na ruce s obsahem alkoholu je dobrá alternativa, pokud voda a mýdlo nejsou k dispozici.
  2. 2. Nošení roušek: Roušky pomáhají snížit šíření viru, zvláště tam, kde je obtížné dodržovat sociální distancování. Je důležité, aby roušky byly správně nasazeny, pokrývaly ústa i nos a byly pravidelně měněny nebo čištěny.

Sociální distancování a jeho význam pro seniory

  1. Udržování bezpečné vzdálenosti: Sociální distancování, tedy udržování vzdálenosti alespoň 2 metry od ostatních lidí, je efektivní v omezení šíření mnoha nemocí. To je obzvláště důležité v uzavřených prostorách, jako jsou obchody nebo lékařská zařízení.
  2. Omezení společenských aktivit: Ačkoliv to může být obtížné, zejména pro starší osoby, které jsou již často izolované, je důležité omezit setkávání s velkými skupinami lidí a účast na veřejných akcích.

Význam pravidelného větrání a úklidu

  1. Větrání domácností: Pravidelné větrání obytných prostor pomáhá obnovit čerstvý vzduch a snižuje koncentraci virů ve vzduchu. Je doporučeno větrat několikrát denně po dobu několika minut.
  2. Čištění a dezinfekce: Pravidelné čištění a dezinfekce povrchů, zvláště těch, které jsou často dotýkány, jako jsou kliky, přepínače světel nebo mobilní telefony, může pomoci zabránit šíření viru.

Dodržováním těchto základních opatření lze významně snížit riziko nákazy. V následujících částech se zaměříme na význam vakcinace, zdravý životní styl a další klíčové aspekty ochrany seniorů během pandemie.

Vakcinace: první linie obrany

Vakcinace hraje zásadní roli v ochraně starších osob před COVID-19. Jako první linie obrany poskytuje důležitý nástroj k prevenci infekce, těžkých průběhů onemocnění a hospitalizací.

Aktuální informace o vakcínách specifických pro seniory

  1. Typy vakcín: K dispozici jsou různé vakcíny proti COVID-19, včetně mRNA vakcín (např. Pfizer-BioNTech, Moderna) a vektorových vakcín (např. AstraZeneca, Johnson & Johnson). Tyto vakcíny byly testovány a schváleny pro použití u starších osob, přičemž studie ukazují, že jsou pro tuto skupinu obzvláště účinné.
  2. Specifika pro seniory: Většina vakcín proti COVID-19 je vhodná a bezpečná pro starší osoby, včetně těch s různými chronickými onemocněními. Je však důležité konzultovat s lékařem o nejvhodnější vakcíně na základě individuálního zdravotního stavu a možných alergií.

Význam vakcinace

  1. Prevence těžkých průběhů: Vakcinace je klíčová v prevenci těžkých průběhů COVID-19, které mohou vést k hospitalizaci a v extrémních případech i k úmrtí. U starších osob může vakcinace znamenat rozdíl mezi mírným průběhem a život ohrožujícím stavem.
  2. Snížení přenosu viru: Kromě ochrany jednotlivce vakcinace pomáhá snížit celkovou míru přenosu viru v komunitě, což je důležité pro ochranu těch, kteří nemohou být z různých důvodů očkováni.

Bezpečnostní data a efektivita

  1. Bezpečnost a vedlejší účinky: Vakcíny proti COVID-19 prošly rozsáhlými klinickými testy a byly schváleny příslušnými regulačními orgány. Vedlejší účinky jsou obvykle mírné a krátkodobé, jako například bolest v místě vpichu, únava nebo mírná horečka.
  2. Důležitost důvěry ve vědu: Vzhledem k obavám a dezinformacím je důležité spoléhat na ověřené a vědecky podložené zdroje informací. Senioři a jejich pečovatelé by měli být informováni o výhodách a rizicích vakcinace z důvěryhodných zdrojů.

Posílení imunity a zdravý životní styl

Pro starší osoby je zvláště důležité udržovat silný imunitní systém a celkově zdravý životní styl, aby byly lépe chráněny proti COVID-19 a jiným infekčním nemocem. Výživa, pravidelné cvičení a péče o duševní zdraví jsou klíčové složky tohoto přístupu.

Výživa a její role v podpoře imunity

  1. Vyvážená strava: Zdravá a vyvážená strava, bohatá na vitamíny a minerály, je zásadní pro posílení imunitního systému. Zahrnuje konzumaci dostatečného množství ovoce a zeleniny, celozrnných produktů, bílkovin a zdravých tuků.
  2. Vitamíny a minerály: Zvláštní pozornost by měla být věnována vitamínům D a C, zinku a omega-3 mastným kyselinám, které jsou známy svými imunitními výhodami. Pokud je to nutné, mohou být doporučeny doplňky stravy po konzultaci s lékařem.

Cvičení a fyzická aktivita

  1. Pravidelné cvičení: Fyzická aktivita je důležitá pro udržení celkové kondice a zdraví. Dokonce i mírné cvičení, jako je chůze, jóga nebo tai chi, může mít pozitivní účinky na imunitní systém a pomáhá udržovat mobilitu a flexibilitu.
  2. Přizpůsobení aktivitám: Je důležité, aby si starší dospělí přizpůsobili své fyzické aktivity svým individuálním schopnostem a zdravotnímu stavu, přičemž je dobré se poradit s lékařem o vhodném typu a intenzitě cvičení.

Duševní zdraví a sociální interakce

  1. Duševní zdraví: Duševní zdraví má významný dopad na fyzickou pohodu. Zvládnutí stresu, úzkosti a pocitů izolace je zvláště důležité během této pandemie. Techniky jako jsou hluboké dýchání, meditace nebo konzultace s terapeutem mohou být prospěšné.
  2. Sociální interakce: Udržování sociálních kontaktů je důležité pro duševní zdraví, i když je to v době sociálního distancování výzva. Využití telefonních hovorů, videohovorů nebo sociálních médií může pomoci udržovat spojení s rodinou a přáteli.

Zdravý životní styl, včetně vyvážené stravy, pravidelného cvičení a péče o duševní zdraví, je klíčový pro posílení imunitního systému starších osob a zlepšení jejich schopnosti čelit COVID-19 a dalším zdravotním výzvám.

 

 

 

Důležitost pravidelných lékařských kontrol

Pro starší osoby jsou pravidelné lékařské kontroly zásadní pro udržení dobrého zdraví a včasnou identifikaci potenciálních zdravotních problémů, včetně infekce COVID-19.

Preventivní zdravotní prohlídky

  1. Pravidelné kontroly: Starší dospělí by měli podstupovat pravidelné lékařské prohlídky, včetně měření krevního tlaku, testů krevního obrazu, kontroly cholesterolu a dalších screeningových vyšetření dle doporučení jejich lékaře. Tyto prohlídky mohou odhalit skryté zdravotní problémy, které mohou zvýšit riziko vážného průběhu COVID-19.
  2. Včasná diagnostika: Pravidelné lékařské kontroly mohou napomoci k včasnému odhalení nejen COVIDu-19.

Testování na COVID-19

  1. Dostupnost testování: Je důležité, aby starší osoby měly přístup k testování na COVID-19, zejména pokud vykazují příznaky nebo byly v kontaktu s nakaženou osobou. Testování může být prováděno v zdravotnických zařízeních, v některých případech i doma.
  2. Typy testů: K dispozici jsou různé typy testů, včetně PCR testů, které jsou považovány za zlatý standard, a rychlotestů, které poskytují rychlé výsledky. Každý test má své specifické použití a spolehlivost.

Co dělat po pozitivním testu

  1. Izolace a péče: Pokud je test na COVID-19 pozitivní, je důležité, aby se starší osoba izolovala, aby zabránila šíření viru. Doporučuje se konzultace s lékařem o nejlepším postupu léčby, který může zahrnovat odpočinek, hydrataci a, v případě potřeby, léčbu příznaků.
  2. Monitorování zdravotního stavu: Během izolace je důležité pečlivě sledovat zdravotní stav, včetně teploty, dýchání a dalších příznaků COVID-19. V případě zhoršení stavu nebo výskytu závažných příznaků je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc.
  3. Komunikace se zdravotnickým personálem: Udržování pravidelné komunikace se zdravotnickým personálem umožňuje sledovat průběh onemocnění a poskytuje cenné informace pro správnou léčbu.

Jak se starat o seniora s COVID-19

Péče o starší osobu, která onemocněla COVID-19, vyžaduje specifický přístup, který zohledňuje jak fyzické, tak psychologické potřeby. Důležité je rozpoznat, kdy je třeba vyhledat profesionální zdravotní péči a jak minimalizovat negativní dopad izolace.

Domácí péče

  1. Izolace a základní potřeby: Pokud má senior mírné příznaky a může zůstat doma, je důležité zajistit mu izolaci od ostatních členů domácnosti, aby se zabránilo šíření viru. To zahrnuje samostatný pokoj na spaní a, pokud možno, samostatnou koupelnu.
  2. Podpora a péče: Senior by měl mít přístup k potřebným zásobám, jako jsou léky, čistá voda, vyvážená strava a hygienické potřeby. Je důležité také pravidelně komunikovat s lékařem a sledovat příznaky.
  3. Hygiena a dezinfekce: Pravidelné čištění a dezinfekce povrchů a předmětů, kterých se dotýká infikovaná osoba, jsou nezbytné k prevenci šíření viru v domácnosti.

Kdy hledat zdravotní péči

  1. Zhoršení příznaků: V případě zhoršení příznaků, jako je zvýšená dušnost, bolest na hrudi, zmatenost nebo neschopnost jíst nebo pít, je nutné okamžitě kontaktovat zdravotnické zařízení.
  2. Monitorování zdravotního stavu: Používání domácích monitorů kyslíku v krvi (pulzní oxymetry) může pomoci sledovat hladinu kyslíku v krvi, která je důležitým ukazatelem potřeby zdravotní péče.

Psychologický dopad izolace

  1. Sociální kontakt: Udržování pravidelného sociálního kontaktu prostřednictvím telefonních hovorů, videohovorů nebo sociálních sítí může pomoci zmírnit pocit izolace.
  2. Aktivity a zábava: Podpora v zapojení do činností, jako jsou četba, poslech hudby, sledování televize nebo jednoduché hobby, může pomoci udržet mysl aktivní a snížit pocit osamělosti.
  3. Duševní zdraví: V případě značné úzkosti nebo depresivních symptomů by měla být vyhledána profesionální pomoc, jako je online terapie nebo konzultace s psychologem.

Péče o seniora s COVID-19 vyžaduje citlivý přístup, který zohledňuje jak jeho fyzické, tak duševní potřeby. V další části se zaměříme na sociální podporu a komunitní zdroje, které jsou k dispozici pro seniory a jejich pečovatele během pandemie.

Sociální podpora a komunitní zdroje

Poskytování podpory starším osobám a jejich pečovatelům v době pandemie COVID-19 je zásadní pro jejich fyzické a duševní zdraví. Existuje několik zdrojů a služeb, které mohou pomoci seniorům a jejich pečovatelům zvládnout tuto náročnou dobu.

Místní zdroje a podpora pro seniory a pečovatele

  1. Služby pro seniory: Mnoho komunit nabízí různé služby pro starší osoby, včetně dodávky jídla domů, asistence s nákupy, nebo dopravní služby pro návštěvu lékaře.
  2. Podpůrné skupiny: Podpůrné skupiny pro seniory a jejich pečovatele mohou poskytovat cenné informace, sdílení zkušeností a emocionální podporu. Tyto skupiny mohou fungovat osobně, pokud to situace dovoluje, nebo online.
  3. Informační služby: Místní zdravotnické úřady a organizace často poskytují aktualizované informace o pandemii a dostupných zdrojích. Tyto informace mohou být přístupné online, telefonicky nebo prostřednictvím tiskovin.

Role komunitních center a online platforem

  1. Komunitní centra: Tato centra mohou nabízet různé programy a služby pro starší osoby, včetně vzdělávacích kurzů, rekreačních aktivit a sociálních setkání, přizpůsobené tak, aby byly v souladu s bezpečnostními opatřeními.
  2. Online platformy: Vzhledem k omezením osobního kontaktu se mnoho aktivit přesunulo do online prostředí. Online platformy mohou nabízet virtuální setkání, cvičební třídy, webináře a další zdroje, které pomáhají seniorům zůstat aktivní a spojení s komunitou.
  3. Podpora duševního zdraví: Mnoho komunitních center a online platforem poskytuje také zdroje a programy zaměřené na podporu duševního zdraví, včetně skupinových nebo individuálních terapií a kurzů mindfulness.

Význam přístupu ke komunitním zdrojům

Využívání komunitních zdrojů a služeb může významně přispět k udržení zdraví, nezávislosti a kvality života starších osob během pandemie. Poskytování podpory a zdrojů pro seniory a jejich pečovatele je nezbytné pro zvládání výzev spojených s COVID-19.

V závěrečné části tohoto článku představíme nejnovější statistiky a trendy týkající se COVID-19 mezi staršími osobami a diskutujeme o tom, jak se mění doporučení a opatření v průběhu pandemie.

COVID aktuálně

Jak jsme již řekli na začátku, svět už nikdy nebude jako “před kovidem”, na druhou stranu se naštěstí nenaplnily apokalyptické scénáře, kterých se mnozí z nás zpočátku obávali. Díky zavedení a využívání různých výše uvedených preventivních opatření, zejména vakcinace, je nyní i u seniorní části populace průběh onemocnění spíše mírnější. Podle údajů, které jsme získali z pečovatelských domů sítě AHC, trvá zhruba 7-10 dnů s minimální potřebou hospitalizace. Příznaky jsou méně agresivní než dříve, zpravidla se jedná o horečku kolem 38°C první tři dny, dále pak o rýmu a kašel bez dechových obtíží.

Závěr

Shrnutí klíčových bodů

Mírný optimismus, že jsme se dokázali poučit a adaptovat, a že pokud jde o COVID, z nejhoršího jsme snad venku, by nás ale neměl nechat usnout na vavřínech. Stále je třeba pamatovat alespoň na následující důležité body:

  1. Zvýšené riziko: Starší osoby jsou zvláště náchylné k těžkému průběhu COVID-19, což vyžaduje zvýšenou pozornost jak ve smyslu prevence, tak v případě léčby.
  2. Prevence a opatření: Základní opatření jako pravidelné mytí rukou, nošení masek, sociální distancování a větrání prostorů jsou klíčová pro ochranu před infekcí.
  3. Význam vakcinace: Očkování je prvořadým nástrojem v boji proti COVID-19, zejména pro seniory, a má zásadní význam pro snížení rizika těžkého průběhu a úmrtí.
  4. Posílení imunity a zdravý životní styl: Vyvážená strava, pravidelné cvičení a pečování o duševní zdraví jsou nezbytné pro udržení dobré imunity a celkového zdraví.
  5. Podpora a zdroje: Využívání komunitních zdrojů a služeb, včetně podpůrných skupin a informačních služeb pomáhá zajistit potřebnou podporu pro seniory a jejich pečovatele.

Důležitost vyváženého přístupu k informacím

V době pandemie je rovněž nezbytné přistupovat k informacím vyváženě a kriticky. Je důležité se spoléhat na ověřené a věrohodné zdroje, jako jsou zdravotnické autority a odborníci, a vyvarovat se dezinformacím, které mohou vést k nesprávným rozhodnutím a zvýšit riziko nákazy.

Oslava odolnosti a adaptability starší generace

Na závěr je třeba vyzdvihnout odolnost a adaptabilitu starší generace. Mnoho seniorů prokázalo neuvěřitelnou schopnost přizpůsobit se měnícím se okolnostem, přijmout nové způsoby komunikace a udržovat pozitivní postoj i v náročných dobách. Jejich příklad odvahy a odhodlání by měl být inspirací pro nás všechny.

V této nejisté době je důležité, abychom se spojili, podporovali se a spolupracovali, abychom zajistili bezpečnost a zdraví našich nejzranitelnějších spoluobčanů. Společně můžeme čelit výzvám, které přináší COVID-19, a pracovat na budování zdravější a bezpečnější budoucnosti pro všechny generace.

 

 

 

 

 

 

 

Expresní doručení Produkty máme skladem, export skladových položek do 24 hodin.

PoradímePokud máte dotaz, obraťte se na nás. Máme znalosti z oboru, nejsme pouze eshop.

Kvalita a spolehlivostDodáváme do více jak 30 zdravotnických zařízení.

Medispot.cz na Firmy.cz
Moderní eshop od Webmiumeshop